Mięsne paski dla psa - porównanie
Bierzemy na ruszt kurczaka a dokładniej suszone mięso z piersi kurczaka. Nie znam żadnego psa, który potrafił by się oprzeć magii tych smaków. Ich największą zaletą jest to, że mamy tu prawie, że czyste mięso nie poddawane większym obróbkom chemicznym i bez dziwnych dodatków. Pocięte w paski suszone mięso jest znakomitą nagrodą, przysmakiem do wszelkich interaktywnych zabaw czy po prostu jako przekąska.
Szaleństwo Tajgi na punkcie tego typu smakołyków sprawia, że w domu obowiązkowo muszę mieć co najmniej jedną paczę tych łakoci, czy to do nagradzania czy też zabaw węchowych lub łamigłówek.
Suszone filety kurczaka mogą się jednak różnić między sobą głównie twardością i suchością ale także w małym stopniu składem. Oto moja lista.
Szaleństwo Tajgi na punkcie tego typu smakołyków sprawia, że w domu obowiązkowo muszę mieć co najmniej jedną paczę tych łakoci, czy to do nagradzania czy też zabaw węchowych lub łamigłówek.
Suszone filety kurczaka mogą się jednak różnić między sobą głównie twardością i suchością ale także w małym stopniu składem. Oto moja lista.
NAJBARDZIEJ MIĘKKIE
AdBi mini filety z piersi kurczaka 500 g
cena: 37-55 zł
Są to bardzo miękkie, bardzo aromatyczne kawałki piersi kurczaka pocięte w nieregularne paski. Smaczki są jakby pół wilgotne i lekko lepiące się - włożone do kieszeni mogą się oblepić farfoclami ale nie pozostawiają tłustych śladów na palcach. Bardzo łatwo je pociąć nożyczkami ale gorzej rozerwać palcami. Bardzo dobrze sprawdzą się dla szczeniąt małych ras psów i kotów. Czepić się mogę tutaj tylko braku strunowego zamknięcia opakowania.
Skład: 93.8% mięsa, 2% glicerol (utrzymuje wilgotność mięsa), 2% skrobi, 0.2% soli.
NAJWIĘKSZE KAWAŁKI
Maced pierś kurczaka miękka 500 g
cena: 26-46 zł
Firma Maced ma w swoim asortymencie różne wersje suszonego mięsa z kurczaka, kaczki i wołowiny w formie pasków, płatów, pierścieni a także z dodatkiem syntetycznych kości a także o różnym stopniu twardości.
Te na zdjęciu są dużymi, dość twardymi płatami filetu z kurczaka. Są słabo aromatyczne i dość suche ale nie aż tak by się rozwarstwiały. Palcami nie damy rady ich porwać natomiast nożyczkami może z lekkim trudem ale je potniemy.
Skład: 90% mięsa, 5% glicerol, 5% naturalne aromaty
Hau&Miau filety z kurczaka miękkie 500 g
cena: 26 - 32 zł
To duże i średnio aromatyczne plastry z piersi kurczaka. Są naprawdę bardzo miękkie, lekko tłuste i mogą pozostawiać tłuste ślady na palcach i wszystko jest w stanie się do nich przykleić dlatego lepiej nosić je w woreczku. Tych filetów nie uda nam się rozerwać w palcach ale bardzo dobrze dają się pociąć nożyczkami.
Skład: 96% pierś kurczaka, 4% skrobia kukurydziana, cukier, sól.białko surowe min.
NAJŁATWIEJ CIĄĆ
Maced paseczki z piersi kurczaka miękkie 500 g
cena: 30 - 50 złTa opcja firmy Maced to pierś kurczaka pocięta na drobniejsze, równe paski o słabym aromacie. W przeciwieństwie do poprzednich o których pisałam, są bardziej miękkie i mniej suche, co jest dość dziwne gdyż skład jest identyczny. Paski bardzo łatwo pociąć, rozerwać palcami już trudniej ale też się da.
Skład: 90% mięsa, 5% glicerol, 5% naturalne aromaty
Magnum miękkie paski z kurczaka 250 g
cena: 17 - 27 zł
Te przysmaki nie występują w paczkach po 500 g a jedynie po 250 g. Mamy tutaj bardzo słabo aromatyczne, mięso z piersi kurczaka pocięte z dużą starannością w równe paski. Pomimo, że przysmaki zawierają glicerynę i sorbitol, które utrzymują wilgotność, nie są ani trochę tłuste czy lepkie w dotyku. Łatwo rwie się je na mniejsze kawałki palcami i bardzo dobrze tnie nożyczkami.
Skład: mięso z piersi kurczaka, skrobia, sorbitol, gliceryna - niestety producent nie podaje procentowego składu
NAJLEPSZY SKŁAD
Hau&Miał miękkie paski z kurczaka 500 g
cena: 28 - 38 złTe smakołyki wizualnie są praktycznie nie do odróżnienia od pasków firmy Maced. Ich aromat jest słaby, są miękkie, równo pocięte. Łatwo je się tnie nożyczkami, palcami na upartego możemy je rozerwać. Nawet kolor pasków Hau&Miau jest identyczny jak Maced. Różnią się jednak składem, który wypada tu najlepiej.
Skład: 97.5% mięsa, 2.5% skrobi kukurydzianej, soli i cukru
NAJTRWARDSZE
Rocco Chings chrupiące filety z kurczaka 250 g
cena: 13 - 16 zł
Te przysmaki niestety nie występują w torebkach po 500 g. Są to bardzo aromatyczne i bardzo suche paski a raczej patyczki z piersi kurczaka. Smaki te są bardzo twarde ale i cienkie więc psiak z łatwością może je chrupać. Pocięcie ich nożyczkami to kiepski pomysł - smaki rozwarstwiają się i strasznie kruszą ale łatwo je połamać palcami choć i tak się będą trochę kruszyć. Przysmak ten może być nieodpowiedni dla szczeniąt bardzo małych ras psów ze względu na swą twardość. Paski te możemy kupić z mięsa kurczaka jak i kaczki.
Irytuje mnie tutaj jedna rzecz: firma Rocco na opakowaniu umieściła wielki napis 100% pasków z piersi kurczaka a w opisie składu na odwrocie jest już 93% filetu z piersi kurczaka. Pierdoła ale drażni mnie takie okłamywanie klientów.
Skład: 93% mięsa, 7% produktów pochodzenia roślinnego i minerały
Z tych pasków jestem najmniej zadowolona. Jako nagroda dobrze się sprawiają ale ciężko je połamać na małe kawałki pasujące do kuli smakuli gdyż od razu się kruszą lub rozwarstwiają na włókna.
Te przysmaki niestety nie występują w torebkach po 500 g. Są to bardzo aromatyczne i bardzo suche paski a raczej patyczki z piersi kurczaka. Smaki te są bardzo twarde ale i cienkie więc psiak z łatwością może je chrupać. Pocięcie ich nożyczkami to kiepski pomysł - smaki rozwarstwiają się i strasznie kruszą ale łatwo je połamać palcami choć i tak się będą trochę kruszyć. Przysmak ten może być nieodpowiedni dla szczeniąt bardzo małych ras psów ze względu na swą twardość. Paski te możemy kupić z mięsa kurczaka jak i kaczki.
Irytuje mnie tutaj jedna rzecz: firma Rocco na opakowaniu umieściła wielki napis 100% pasków z piersi kurczaka a w opisie składu na odwrocie jest już 93% filetu z piersi kurczaka. Pierdoła ale drażni mnie takie okłamywanie klientów.
Skład: 93% mięsa, 7% produktów pochodzenia roślinnego i minerały
Z tych pasków jestem najmniej zadowolona. Jako nagroda dobrze się sprawiają ale ciężko je połamać na małe kawałki pasujące do kuli smakuli gdyż od razu się kruszą lub rozwarstwiają na włókna.
Czterdzieści tysięcy indyki utylizować to z czego zrobią te przysmaki
OdpowiedzUsuńKażdy właściciel czworonoga chce od czasu do czasu poczęstować swojego pupila czymś smakowitym. ja wykorzystuję psie przysmaki przy treningach i nauce w formie nagrody.
OdpowiedzUsuńJedzonko wygląda na przyzwoite i w dobrej cenie
OdpowiedzUsuń